Lease en werkkapitaal financiering

Financiering die je nodig hebt om je bedrijf te laten groeien

IBD Nederland biedt het intermediair toegang tot alle toonaangevende Leasemaatschappijen en verschaffers van werkkapitaal in Nederland. Deze aanbieders zijn enkel toegankelijk voor ondernemers en sluiten “consumenten” zoals bedoelt in de WFT uit. Als ondernemer zijn er veel keuzes te maken in financieringsoplossingen voor extra bedrijfskapitaal. Hierbij valt te denken aan leasen, werkkapitaal en of groeikapitaal.

Leasen

Wat is Lease? Lease is een financieringsvorm.
Een leasemaatschappij koopt het bedrijfsmiddel dat jij wil hebben. Afhankelijk van het soort lease betaal je per maand een bedrag voor het gebruik of betaal je een bedrag aan rente en aflossing. Lease kan er voor zorgen dat er snel gemoderniseerd kan worden, er geen risico gelopen hoeft te worden op waardevermindering (operationele lease)  en de kosten overzichtelijk zijn.

Financial vs. operational lease

Voor financial lease en operational lease gelden allebei andere regels. Maar wat zijn  (grofweg)  de verschillen tussen financial en operational lease?

Kies je voor financial lease:

 • Dan ben je direct economisch eigenaar.
 • Het juridisch eigendom ligt bij de leasemaatschappij.
 • Aan het einde van de looptijd, wordt het juridisch eigendom aan jou overgedragen.
 • De bedrijfsmiddelen staat dus ook op de balans van jouw bedrijf en je schrijft erop af.

Kies je voor operational lease:

 • Dan huur je een bedrijfsmiddel van de leasemaatschappij
 • Je betaald een vast bedrag per maand.
 • Aan het einde van de looptijd kun je ervoor kiezen

  – om het bedrijfsmiddel terug te geven,
  – over te kopen
  – of om de operational lease (huur) te verlengen.

 • Bij operational lease is de leasemaatschappij de eigenaar van de bedrijfsmiddelen.
 • Deze staat dus ook niet bij jou op de balans.

Werkkapitaal

Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf nodig heeft om mee te werken en de dagelijkse uitgaven te betalen. Zoals leveranciers betalen, salarissen uitkeren en voorraden aanvullen. Werkkapitaal is het verschil tussen de vlottende activa en de vlottende passiva. Een werkkapitaal financiering verbetert de cashflow en zorg ervoor dat er voldoende geld is om de dagelijkse uitgaven te voldoen. Werkkapitaal en Groeikapitaal worden nog weleens door elkaar gehaald.

Groeikapitaal

Groeikapitaal creëert ruimte voor investeringen die het bedrijf een flinke boost kunnen geven. Groeikapitaal is gebaseerd op investeringen (in mensen, machines, ontwikkelingen etc)  toekomstige verwachtingen en resultaten. Natuurlijk hebben wij hiervoor ook financieringsmogelijkheden.

Meer weten over lease en werkkapitaal financiering?